EseményekHírekKözlemények

GyenesIskola

GyenesIskola

Tojás Világnapja - minden év októberének második pénteke

2019. október 10. - Myself06

Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 32 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. A világ 45 millió tonna tojást termel és fogyaszt évente. Hazánkban a statisztika 280/db tojás/fő-vel számol, ami világviszonylatban magas érték, noha 15-20 évvel ezelőtt ez még 300 db fölött volt.

 

wp3280027.jpg

Kevesen tudják, hogy a tojás tartalmazza az anyatejet követően a legteljesebb, elsőrendű, mással nem pótólható fehérjét, ideális arányú zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. A tojás mint az élet forrása sok értékes anyagot tartalmaz. A tojás tartalmazza a legjobb minőségű fehérjét, a modern táplálkozástudomány szerint is ideális összetételű zsírt, kimagaslóan legfontosabb D-vitamin forrás, valamint ásványi anyagainak, különösen a szelénnek is nagy a jelentősége a szervezet szükségleteinek kielégítésében.

Eme apró és olcsó táplálék mindig is fontos szerepet töltött be az emberiség étkezési szokásaiban, kultúrájában. Több nép (egyiptomiak, finnek, észtek) mítoszában a világteremtés kulcseleme, termékenységi szimbólum, a tökéletesség, a feltámadás jelképe. Hasznos fogyókúrák kiegészítő ételeként is, mivel egy tojás csak 76 kalóriát tartalmaz. Legyen szó cukorral kikevert tojás sárgájáról, angol reggeliként fogyasztva, sonkára ütött tükörtojással, hagymás-kolbászos tojásrántottaként, csokitojásról, húsvéti tojásról vagy okostojásról :), a felejthetetlen íze miatt imádott madártejről, vagy a karácsonyra készített tojáslikőrről, hogy a rántotthúsról ne is beszéljünk. Egy alapanyag és mennyi íz! S bár a tojásnak még ezerféle felhasználási módja létezik, egy dolog tekintetében szigorúnak kell lenni: a frissességében.

A tojás díszítve kiemelkedő népművészeti alkotás, adott esetben műtárgy, s mint ilyen, szellemi táplálék is. Joggal tarthat igényt tehát a nagyközönség kitüntető figyelmére a Tojás Világnapján is.

2003 óta Siófokon minden évben megrendezik a Nemzetközi Tojásfesztivált.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyenesiskola-kozlemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4215209208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása